Сухиндол е най-малката община в област Велико Търново, но проблемите

...
 Сухиндол е най-малката община в област Велико Търново, но проблемите
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически потенциал, който ще съживи местната икономика

 _2024 izbori_v013

 

Сухиндол е най-малката община в област Велико Търново, само че проблемите на хората никога не са по-малки от тези на останалите поданици на района. Високата безработица, неприятната инфраструктура, неналичието на качествено опазване на здравето – това са единствено част от въпросите, които всекидневно са сложени пред локалната общественост.


Последната сериозна инвестиция в района, довела до решаването на огромен инфраструктурен проблем, е с помощта на държавното управление на ГЕРБ (2017-2021) с министър председател Бойко Борисов. „ През 2020 година бяха отпуснати над 8,7 млн. лева за подсилване на свлачището по пътя от Сухиндол до селата Горско Косово, Бяла река, Горско Калугерово. Трасето е и съществена връзка със Севлиево, където е депото за битови боклуци. На последваща година стартира същинската работа. Още през декември от Министерство на регионалното развитие бяха преведени 2 млн. лева, а по-късно и малко над 4 млн. лева по втория транш. Отпуснатите средства бяха добра вест за всички поданици на община Сухиндол, в това число за потребителите на Дома за пълнолетни лица с деменция, който се намира в Горско Косово. Пътят води и до язовир „ Александър Стамболийски " – т.е., с тази инвестиция е решен проблем, който фактически бе с огромно публично значение. Това напомня проф. доктор Костадин Ангелов, лидер на листата на ГЕРБ-СДС от Великотърновски район за 50-о Народно заседание. След месец май 2021-а година, след като ГЕРБ не ръководи, страната остава глуха и сляпа за Сухиндол.


Развитието на туризма е една от нишите за икономическо развиване на община Сухиндол, която към момента не е задоволително създадена, показват проф. Костадин Ангелов и Росица Генчева – претендентът за депутат от Сухиндол в листата на ГЕРБ-СДС. Малка община като Сухиндол няма задоволителен запас да се оправи сама – нужна е помощ от страната. А регионът има скъпа даденост. Тук през 1909 година е основана първата лозарска кооперация на Балканския полуостров.
Преди повече от век лозарите се сплотяват, създават вино с винарите, продават го взаимно и в действителност печелят доста добре. Тази скица може да работи отлично и през днешния ден. Въпреки че Сухиндол е люлка на винарството, районът сякаш не употребява своя капацитет, както го вършат други райони в страната.
„ Градът би трябвало да бъде включен в туристическите направления и от тук би трябвало да минава „ Пътят на виното “. Моделът за развиване на туризма е създаден сполучливо в доста страни, в това число и прилежащи на България. Това би асъдействало за разпространение на района, за отваряне на работни места и привличане на вложители “, споделят проф. Костадин Ангелов и Росица Генчева.
От ремонт се нуждае Народно читалище „ Трезвеност – 1870 “, което е емблема на Сухиндол. То има неповторим сценичен салон и библиотека, на която могат да завиждат даже общинските и регионалните центрове. С създаден план културното средище може да придобие нов образ, както това се случи в Лясковец, Павликени, Горна Оряховица и други, ремонтирани със средства, обезпечени по разнообразни стратегии и механизми по време на ръководството на ГЕРБ. Изграждането на цифрови клубове в читалищата, които са планувани в стратегиите на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, ще развие и усили активността им, ще подчертае ролята на читалището като средище на просветата, ограмотяването, културата и духовността през призмата на цифровите технологии.
Депонирането на биоразградими боклуци е проблем, който директно касае общинския център. Сред специалистите на ГЕРБ-СДС има задоволително способени хора като Росица Генчева, която с опита си като инженер еколог е подготвена да помогне за нужните законодателни промени.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР